POLICY FÖR INKÖP AV KONST

BESLUTAD VID STYRELSEMÖTE DEN 12 JANUARI 2015

Våra inköp görs för utlottning till enskilda medlemmar som är intresserade av konst, inte för att bygga upp en samling.

Vi ska främst köpa konst på gallerier, direkt av konstnärer, från Grafikens Hus – ”ett centrum för grafisk samtidskonst” – samt t.ex. Föreningen för grafisk konst. Det innebär naturligtvis, att vi köper av idag verksamma, professionella konstnärer.

Vi ska köpa konst som är angelägen, framför allt ur konstnärens synvinkel. Det han eller hon vill säga måste beröra oss som väsentligt, antingen genom motiv eller genom uttryckssätt. Konsten relaterar oftast till sig själv, den förklarar inte, och lämnar åt betraktaren att fylla den med mening. Ett viktigt kvalitetskriterium är att ett konstverk ska tåla att tittas på länge och behålla sitt uttryck, sin förmåga att tilltala och påverka.

Antal inköp under året ska stå i proportion till medlemsantalet. Ett 40-tal objekt till utlott­ning kan vara ett bra riktmärke. (Ett verk på 10 á 15 medlemmar.)

Minst ett par av de inköpta objekten till varje års utlottning ska vara annat än bilder, t ex skulptur, konsthantverk, konstglas etc.

Priset ska inte vara den avgörande faktorn vid inköp. Det är tillåtet att något/några objekt är dyrare vid varje års utlottning. Dock inte så dyrt att kvoten enligt ovan påverkas.

Inköpen till varje års utlottning ska varieras avseende pris, form och typ.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: